Táplálkozás egészségesen

Éléskarma

Miso leves

2018. július 30. - Éléskarma

Nagyon szeretem a japán konyhát, legalábbis azt a részét ami itt Európában elérhető belőle. Szeretem a sushit és a miso levest. Voltam is egy sushi tanfolyamon, melyet Farkas Pál a Bambuszliget konyhafőnöke tartott. Na nem egy egyszerű műfaj a sushi készítés. A miso annál inkább. Csak a megfelelő alapanyagokat kell hozzá beszerezni, mi erre a célra a Culinarist választottuk, de egy jobban felszerelt ázsiai boltban is megtalálhatóak a hozzávalók.

Alapból nagyon szeretem a leveseket és ennek a levesnek kiemelkedően magas a tápértéke. Bár a szójáról és a belőle készült termékekről megoszlanak a vélemények én nem tartom ördögtől valónak és néha fogyasztok tofut. Ez az egyetlen növényi tápanyag, melyben az összes esszenciális aminosav megtalálható. Biológia értéke megközelíti a húsokat, az szervezet számára ideális fehérjeforrás.

A wakame egy tengeri alga, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Jódtartalma kiemelkedő. Támogatja a szív-és érrendszert, hozzájárul az egészséges hormonháztartás fenntartásához, erősíti a csontokat és szépíti a bőrt. Számos étel mellé kínáják Japánban, de önmagában is nagy népszerűségnek örvend kellemes íze és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. 

canva-photo-editor_1.png

 

 

Hozzávalók / 2 adaghoz

400 ml dashi (vagy víz és instant dashi)
2 ek miso
1 db jégcsapretek
1 g wakame
125 g tofu
2 szál snidling
2 szál újhagyma
fél csomag mungóbab csíra

 

Készítsük elő a zöldségeket: a jégcsapretket kb. 2 cm-es hosszúságú, néhány mm vékony szeletekre (julienre) vágjuk, a hagymát is hasonlóan. A tofut 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Készítsük el a dashit, dobjuk bele a wakamét. Tegyük bele a hozzávalókat, s főzzük kb. 5 percig. Zárjuk el a tüzet és keverjünk a levesbe 2 evőkanál misot (személyenként 1 evőkanálnyit). A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát és merjük rá a levest.

A receptet a NoSalty-n találtam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleskarma.blog.hu/api/trackback/id/tr9014150037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása