Táplálkozás egészségesen

Éléskarma

A húsleves-terápia

2018. február 28. - Éléskarma

Hogy mire jó a húsleves? Nem is gondolnánk, hogy mennyi jót tesz velünk egy tányér forró húsleves.

A hagyományos magyar – vagy legalábbis magyarnak tartott – konyhát szokás kárhoztatni, mondván „egészségtelen” fogásokkal van tele. A húsleves, a magyar konyha alapköve viszont nemhogy nem egészségtelen, de egy csomó állapotra szó szerint terápiás hatással bír. Az egyik oldalon az influenza, a másikon a húsleves: nézzük, hogyan győz a leves!

 

Talán bele sem gondolsz, de pusztán attól, hogy meleg a húsleves, már segít: kitágítja az orrodban az ereket. Aztán az egyik legjobb hidratáló; nem csak víz, de egy csomó féle só meg ásványok is vannak benne, amelyek pótlása kritikus a megfázás ellen küzdő kis testednek.

A bélrendszeri regeneráció alapélelmiszere. Mivel a bélrendszer gyakorlatilag egyenlő az immunrendszerrel a rendszeresen, akár napi szinten fogyasztott húsleves hozzájárul a gyulladásos folyamatok visszaszorításához.

  • Segít a a lyukas/áteresztő bél szindrómán ezzel szoros összefüggésben az élelmiszer-túlérzékenység és az allergiák leküzdésében
  • Támogatja az immunrendszert
  • Található benne kollagén: a haj-, köröm és bőrnövekedést, ízületek egészségét támogatja
  • Tele van aminosavakkal, melyek segítik az idegrendszer regenerációját és ezáltal jobban is alszol
  • A csontképződést is segíti: a kálcium, magnézium, foszfor és kollagén gyógyítja a sérüléseket és építi a csontot

28279047_1871812562893637_7218741496509333173_n.jpgNem véletlen hogy nagyanyáink is ezzel kínáltak bennünket a vasárnapi ebédnél. Rengeteg kultúra tradicionális ételei között megtaláljuk a különféle verzióit.

Őseink az állat minden részét felhasználták: fejétől a farkáig, (csontokat, bőrt, inakat, porcokat, izmot és zsírt). Hosszan főzték a levest, akár napokig és ettől a lassú „párolástól” szabadultak fel a csontokból és porcokból olyan gyógyhatású összetevők mint a kollagén, arginin, prolin, glicin és a glutamin amelyek tényleg javulást hoztak és hoznak az egészségedbe. Melyik az az aminosav, amitől terápiás lesz a megfázás ellen a húsleves? A cisztein nevű, mely összehúzza a tüdő hörgőcskéit, amely így könnyedébben löki ki a nem kívánt váladékot.

Táplálkozási tudománnyal foglalkozó kutatóktól tudjuk, hogy a csontlevesben található ásványi anyagok könnyen emészthetők és hasznosíthatók az emberi szervezet számára: kalcium, magnézium, foszfor, szilícium, kén és mások. Ezek elsősorban a gyulladáscsökkentésben és az ízületi fájdalmak ellen (hello, influenza!) kiválóak. Tartalmaznak még kondroitin-szulfátot és glükózamint, melyek  stimulálják a kollagénképződést, javítják a sérült ízületeket. A csontból kifövő enyv (vagy hívjuk zselatinnak) a bélfalat javítja, így segíti a tápanyagok felszívódását.

Rengeteg tanulmányt találunk a világhalón, melyek a húsleves jótékony hatását bizonyítják megfázás és influenza esetén. A levesben megtalálható aminosavak csökkentik a légzőrendszer gyulladást és javítják az emésztést. Támogatják továbbá az immunrendszert, allergia, asztma és izületi gyulladás esetén is hatásosnak bizonyultak.

A kisfiamnak egyéves kora óta húslevest adok inni és enni: volt a cumisüvegjében és adtam turmixolva. Nem, nem vagyok elvetemült hippi: egyszerűen valami táplálót szerettem volna adni a kölöknek. A húsleves ugyanis egyszerűen tele van az emberi test számára nagyon könnyen hasznosuló tápanyaggal.

 

Elkészítési javaslat:

  1. Egy fazékba helyezzük el a csontokat, porcokat, húst.
  2. Engedjük fel tisztított vízzel, úgy hogy ellepje. Tegyünk bele sót.
  3. Lassan melegítsük, hosszan főzzük, minél tovább annál jobb, akár 12-24 órán keresztül is.
  4. Közben szedjük le a tetejéről a „habot”.
  5. Adjunk hozzá minél több zöldséget is a főzés végén.

 

A legjobb ha legeltetett, szabadon tartott tiszta húsokból, csontokból tudjuk elkészíteni. Lehet ez akár borjú, marha, csirke, …

Az ÉLÉSKARMA tippje: főzz le előre egy rakással, és tedd bele rizottókba, mártásokba, más levesekbe, és effektív gyógyszerként fognak hatni az ételek.

 

New York-ban már shopokat is találsz, amik erre specializálódtak:

http://nymag.com/listings/restaurant/brodo-broth-shop/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleskarma.blog.hu/api/trackback/id/tr2613706674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása