Táplálkozás egészségesen

Éléskarma

Allergia vs. intolerancia

2017. december 04. - Éléskarma

 

Sokak fejében az allergia és az intolerancia egy és ugyanaz, de jobb tisztán látni, mi is a kettő között a különbség.  Ebben a posztban a nutritív, azaz ételallergiákról és érzékenységekről fogok írni. Bár a kettőnek hasonlóak a tünetei, az allergia egy heves immunválasz, még az intolerancia egy enyhébb reakció, melyet a szervezet visszajelzésként ad nekünk, ha olyan étellel vagy itallal találkozik, mely nem megfelelő számára. Mindkettő felismerése fontos, mert a kisebb-nagyobb kellemetlenségeken túl hosszabb távon okozhatnak betegségeket is.

Mi is az allergia? Allergiával van dolgunk, ha a szervezetünk egy bizonyos ételt „ellenségként” kezel és heves testi tünetekkel reagál az azzal való érintkezésre.  Az immunrendszerünk szinte azonnal reakcióba lép:  egy bizonyos IgE ellenanyagot,  hisztamint és egyéb kémiai mediátorokat  szabadít fel, melyek  különböző testi tünetekkel jelentkeznek és ezek a tünetek akár életveszélyesek is lehetnek.

Reakciók ételallergia esetén:

  • légzési nehézség
  • hányás
  • fulladásos köhögés
  • csalánkiütés
  • vérnyomáscsökkenés
  • légutak feldagadása
  • hasmenés
  • anafilaxiás sokk

 A legfőbb allergének a táplálékunkban: búza, földimogyoró, halak, rákok, szója, tej. Allergia esetén ezen ételek sajnos egész életen át tiltólistára kerülnek.

cook-food-kitchen-eat-54455.jpeg

 

Intoleranciáról akkor beszélünk, ha az adott élelmiszer nem vált ki válaszreakciót az immunrendszerből, itt arról van szó, hogy bizonyos élelmiszereket nem képes megemészteni a szervezetünk. Az élelmiszer-intoleranciák nagyon gyakoriak és sok embernek okoznak kisebb-nagyobb panaszokat anélkül, hogy felismernénk őket.

Az ételintolerancia tünetei az ételek elfogyasztása után 30-60 perccel jelentkeznek, de vannak amelyek csak órákkal vagy néhány nappal később.

A leggyakoribb ételintoleranciák a teljesség igénye nélkül: tojásfehérje, tojássárgája, tej és tejtermékek búza, árpa, olajos magvak, glutén tartalmú gabonák, kukorica, stb.

Mi tapasztalhatunk ha fel nem ismert ételintoleranciában szenvedünk?

Az élelmiszer-intoleranciában szenvedők általában több emésztési problémát tapasztalnak, például puffadás, hasi fájdalom és gyakori hasmenés és / vagy székrekedés. Ezeken felül jelentkezhet fejfájás, krónikus fáradtság, hangulatingadozás is. Ha kiiktatjuk ezeket az élelmiszereket mindennapjainkból, javíthatunk közérzetünkön, leadhatjuk azt a pár plusz kilót melyekkel évek óta küzdünk, javíthatjuk a vitaminok és ásványi anyagok felszívódást.

 Tünetek ételitolerancia esetén:

  • fáradtság
  • makacs zsírpárnák
  • fejfájás, migrén
  • hasmenés, székrekedés
  • ekcéma, rosacea
  • hangulatingadozások, depresszió

Arról, hogy mennyi ideig érdemes elkerülni ezeket az ételeket már megoszlik az orvosok véleménye. Valaki pár hónapos eliminációs étrendet javasol, mások egy életen át tartó elkerülést tartanak egészségügyileg helyénvalónak.

Hogyan is lehet ezeknek az ételérzékenységeknek utánajárni és táplálkozásterápiával kezelni, arról következő posztokban írok majd.

Kövess facebookon is:

https://www.facebook.com/eleskarma/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleskarma.blog.hu/api/trackback/id/tr4613430123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása